Att se och göra i Dalarna Del 1

Dalarna tillhör definitivt ett av de landskap i Sverige där det finns absolut mest att både se och göra i form av kultur, sevärdheter, olika typer av sport- och fritidsaktiviteter och kanske framför allt storslagna naturupplevelser. Jag tänkte gå igenom lite brett vad man kan göra i en kort serie.

Kultur och historia

Dalarna är ett landskap med mycket historia, bland annat så var det ju här som Gustav Vasa kom ifrån. Dessutom var Dalarna hemvist för två av Sveriges mest berömda konstnärer genom tiderna, nämligen Carl Larsson och Anders Zorn. Carl Larsson-gården hittar man i Sundborn, strax utanför Falun och Zornmuseet samt Zorngården hittar man i Mora.

Förutom dessa finns runt om i Dalarna gott om olika typer av hembygdsmuseer och liknande som beskriver Dalarnas historia under flera tusen år. Givetvis finns även en rad olika fäbodar, som är en av de saker som Dalarna är absolut mest synonymt med.

Är man intresserad av ett stycke idrottshistoria bör man inte missa Vasaloppsmuseet som man såklart hittar i Mora. Här finns allt och lite till om loppets snart 100-åriga historia.

Sport och fritid

Dalarna är på många sätt ett riktigt sportlandskap, framför allt under vintern, då man i landskapet hittar en rad olika vintersportorter, som till exempel Idre och så givetvis Sälen, som egentligen inte är en skidort utan flera stycken. Vare sig man gillar att åka utför eller på längden så är möjligheterna till detta mycket goda i Dalarna. I tidigare nämnda Sälen och Idre hittar man några av Sveriges största liftsystem och runt om i Dalarna finns gott om spår för den som känner för några mil på längden.

Även sommartid är Dalarna ett landskap som fungerar bra för olika typer av sport- och fritidsaktiviteter. På sommaren går det till exempel att åka mountainbike i Sälen eller paddla i något av de många vattendrag som man hittar runt om i landskapet. Möjligheter till klättring är också bra på flera ställen runt om i Dalarna.