Att se och göra i Dalarna Del 2

I del ett gick jag igenom lite om landskapets kulturhistoria samt sport och fritidsaktiviteter, denna gången tänkte jag prata lite om naturen i området och vad det finns för roliga aktiviteter för barnen.

Barnens Dalarna

Dalarna är ett perfekt resmål för barnfamiljer då här finns mycket som kan tänkas tilltala de yngre generationerna. Något man inte bör missa är Tomteland som man hittar vid Gesundaberget, strax söder om Mora. I den 11 hektar stora parken hittar man bland annat Tomtens verkstad, hoppborgar, klätterställningar och en massa annat skoj. Dessutom finns möjlighet att ta sig en titt på tomtens renar.

Gillar man björnar och andra rovdjur bör man ta chansen att besöka Orsa rovdjurspark, även känd som Orsa björnpark, som man hittar en dryg mil norr om Orsa. Förutom en massa björnar är även Orsa rovdjurspark hemvist för en rad andra rovdjur, som järv, rödräv, varg, berguv, persiska leoparder samt de mycket ovanliga snöleoparderna. Dessutom finns här också världens största isbjörnsanläggning samt ett tigerberg med sibiriska tigrar.

En självklarhet för alla barnfamiljer som besöker Dalarna är utan tvekan Leksands sommarland. Äventyrsparken som man hittar strax norr om Leksand inhyser en massa roligt och spännande som till exempel vattenland, tivoli, en motorpark med möjlighet att köra gokart och liknande, en hinderbana samt en klättervägg.

Naturupplevelser i Dalarna

Att njuta av naturen på ett eller annat sätt är näst intill ett måste när man befinner sig i Dalarna. Här finns allt ifrån djupa skogar och porlande bäckar till vidsträckta fjäll och härliga öppna ängar.

Med tiotals mil av bland annat vandrings- och cykelleder finns goda möjligheter att njuta av det underbara dalalandskapet till fullo både till fots och i sadeln. Ett annat sätt att njuta av naturen i Dalarna är givetvis på vattnet då man här hittar över 54 mil älv och flera hundra sjöar. För den som gillar fiske är möjligheterna till detta väldigt fina när man befinner sig i Dalarna.

Ett bra tips vad gäller naturupplevelser är Fulufjällets nationalpark som man hittar i nordvästra delen av landskapet, några mil söder om Idre. Förutom en fantastisk natur finns här även Sveriges högsta vattenfall i form av Njupeskär som är hela 93 m högt. Dessutom finns i nationalparken också världens äldsta träd, en gran vars klon har växt på samma ställe i hela 9 550 år.

Fulufjället är för övrigt den största svenska nationalparken utanför Norrland och omfattar 385 kvadratkilometer.