Dags att sluta röka

Du har funderat länge på att sluta röka, men av någon anledning har du skjutit upp det. Att sluta röka är den enskilt största hälsovinst du kan göra. Du vet naturligtvis redan att rökning ökar risken för cancer, men visste du också att det påverkar erektionsförmågan eller risken för rynkor?

Det stora beslutet

Framförallt måste du verkligen bestämma dig för ett rökstopp. Det beslutet blir det första steget på din resa mot ett rökfritt liv. Det är svårt att sluta för de allra flesta. Har du inte verkligen bestämt dig, kommer det bli rent omöjligt.

Hitta din motivation

Viljestyrka och motivation är dina nya nyckelord. Att bryta ett beroende kräver att du är villig att förändra dina vanor och dessutom arbeta hårt för att skapa nya. Därför är det bra att fundera igenom varför du vill sluta röka. Skriv gärna ner det på ett papper. Då kan du ta fram det för att påminna dig själv när motivationen inte är på topp.

Ta hjälp

Ungefär 5% klarar att sluta på egen hand. Därför kan det vara en god idé att ta hjälp. Du kan få stöd och hjälp från bland annat apotek och från vården. Det finns också en mängd hjälpmedel i form av till exempel nikotintuggummin eller plåster.

Använda e-cigaretter

Ett alternativ som kansek kan hjälpa dig är att använda e-cigaretter utan nikotin. Ta en titt här för mer information om hur dessa fungerar och gör din beställning av dessa på nätet.